Sunday, January 17, 2016

Cel mai bun Facebooker din tara

Am fost la o conferinta unde una dintre vorbitoare a spus : daca citesti 2 ore pe zi, pe un subiect, in 2 ani ajungi intre primii 3 in tara pe acel domeniu. Suna bine.

Si stii ce e bine? Cel putin despre mine? Ca deja, macar 2 ore cites. Poate nu doar altceva decat e-mailuri, dar macar citesc.
Tu despre ce citesti 2 ore pe zi? Sper ca nu doar Facebook.

Apropo - am auzit un sfat foarte bun pentru pastrarea/aruncarea lucrurilor : raspunsul la intrebarea "Does it sparkle joy?" / "Imprastie bucurie?" La fel te invit sa faci si in privinta lecturilor. Eu asa am decis sa continui.

Saturday, January 16, 2016

Despre profit si rentabilitate

 Lucrez de cand ma stiu. De mica mi-a placut sa am bani. Sa pot sa cumpar ceea ce e nevoie sa pot sa imi fac eventualele capricii.

Se spune ca banii nu aduc fericirea - si intradevar sunt de aceeasi parere.
Totusi, ma tot gandesc la diferitele firme care exista pe piata.
Ma gandesc cum tot apar tot mai multi si mai multi oameni bogati - si nu numai : cum cei care mostenesc firme fac milioane de dolari.

Ma gandesc, cati bani meriti pentru ca nu faci nimic? Dar... asta e un alt subiect.

Revenind la firmele noi, ma gandesc, oare care e profitul net care trebuie sa fie facut per angajat?
Eu, daca as avea o firma - si angajati, sper ca m-as multumi cu un profit net de 100-300 de euro. Adica, daca vreodata voi ajunge sa castig mai mult de 300 de euro de pe urma unui angajat, timp de 3 luni consecutive, imi voi pune un semn de intrebare: oare angajatul/ angajatii mei sunt foarte productivi? Oare lucreaza peste programul normal? Oare sunt prost platiti? Oare sunt prea putini pentru ceea ce fac?

Si sincer - daca 3 luni la rand as avea profit peste 300 de euro, dar mai mic de 400, i-as mari salariul omului meu cu diferenta. Daca e mai mult de 3 luni,  sa spunem 8, atunci i-as mari salariul cu inca 100 de euro. Eu tot as avea un profi bun. Ex:
Angajatul x : 3 luni imi aduce profit net de 340 de euro. Din luna a 4-a, ii voi mari salariul cu 40 de euro. Brut sau net, depinde de alte calcule. Daca din luna a 4, x mi-ar aduce un profit net de doar 300 de euro, e inca ok - pentru ca tot am castigat 120 de euro extra in ultimele 4 luni.  Daca dupa inca 5 luni , el isi pastreaza rentabilitatea, si imi aduce un profit de 340 de euro, i-as mai mari cu inca 100 de euro ( brut) . As avea un om multumit ( a avut 2 mariri in mai putin de un an - se vede respectat & apreciat) si eu as fi impacata cu mine ca am grija de oamenii mei, asa acum mi-as fi dorit sa aibe cineva grija de mine.

Daca sa spunem 6 luni, x mi-ar fi cu peste 450 de euro profitabil, atunci as avea o discutie despre promovare. Daca nu doreste , atunci i-as mari salariul cu 75-100 de euro Net.

Dar asta gandesc eu, pe niste bani imaginari.

Totusi, ma gandesc asa - daca ai 10 angajati - si faci intre 1000 si 3000 de euro net/ lunar, cu ei ar trebui sa fii multumit. Sau nu? Adica vorbesc dupa ce s-au acoperit toate cheltuielile - inclusiv dobanzi sau rate sau amortizarea investitiei, salariul tau de manager ( daca lucrezi) - si ramani in mana cu 1000 - 3000 de euro. Eu zic ca e bine. Daca ai 20 de angajati - ramai cu 2000-6000 .

Again, asa gandesc eu cu bani pe care inca nu i-am facut...dar cine stie, poate ca intr-o buna zi, voi avea ocazia.
Voi - ce parere aveti?

Tuesday, January 5, 2016

Seminarul "Peer learning on work with young people in closed institutions"

24-27 februarie 2016 | Riga, Letonia

Seminarul îşi propune să ofere posibilitatea membrilor personalului din
instituţiile cu regim special (servicii de detenţie, închisori, tabere
de refugiaţi etc.) de a face schimb de experienţă în lucrul cu tinerii
şi a explora rolul învăţării nonformale în aceste medii.

Data limită pentru înscriere este: 6 ianuarie 2016

Mai multe informații referitoare la acest seminar (procedura de
înscriere, criterii de eligibilitate, criterii de selecție, costurile
suportate pentru candidații selectați) se găsesc în apelul publicat pe
site-ul programului Erasmus+:
http://www.erasmusplus.ro/evenimente-det/vrs/IDev/640

Nu fi spectator! Candidează!... sau trimite acest mesaj mai departe
persoanelor interesate! :)

Mult succes și numai bine,